Sosyal Medya

Dünya

Papa kandilde Mescid-i Aksa’yı ziyaret edecek

Kudüs Latin Patriği Twal, Papa Franciscus’un, Miraç kandilinde Mescid-i Aksa’yı ziyaret edeceğini açıkladı.



Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un, Mayıs ayında Kudüs’e yapacağı ziyaret çerçevesinde Miraç kandili günü Mescid-i Aksa’yı ziyaret edeceÄŸi bildirildi.

Kudüs Latin PatriÄŸi Fuat Twal, Papa Franciscus'un, Kudüs ziyaretinin detaylarını anlatmak üzere Latin Patrikhanesinde düzenlediÄŸi basın toplantısında, “Bu yıl Kudüs’ü ziyaret edeceÄŸini daha önce açıklayan Papa, 25 Mayıs’ta Kıyamet Kilisesi'ne gelerek, kutsal topraklarda hac yapacağını açıklamıştı. Burada Ä°stanbul Rum Ortadoks PatriÄŸi Bartolomeo, Ermeni Ortodoks PatriÄŸi Noorhan ve Kudüs Rum Ortodoks PatriÄŸi Theophilos ile kucaklaÅŸacak” dedi.

Papa elbette Harem-i Åžerif ve AÄŸlama Duvarı'nı ziyaret ederek Müslüman ve Yahudi kardeÅŸlerimize saygılarını sunacak” diyen Twal'a, AA muhabirinin, Papa’nın ziyaretinin Miraç kandili gününe denk geldiÄŸini hatırlatması ve ziyaret takviminin bilinçli olarak mı seçildiÄŸi yönündeki sorusuna, ÅŸu cevabı verdi:

“Hayır tamamen tesadüfi oldu. Hatta ziyaret o gün öÄŸle saatleri için planlamıştı, ancak Mescid-i Aksa yönetimi ziyaret saatini öÄŸle saatlerinde Miraç günü olması nedeniyle yaÅŸanacak kalabalık dolayısıyla öne alarak, sabah Papa'nın ziyaretinin daha iyi olacağını söyledi. Biz de öyle yaptık." 

Patrik Twal ayrıca ziyaretin anısına Hristiyanların Katolik ve Ortodoks mezhebinden iki aziz olan Peter ve Andrew’in bir sandal üzerinde kucaklaÅŸmalarını resmeden kardeÅŸlik ve sevgi temalı bir logo da hazırladıklarını sözlerine ekledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığındaki grev

Twal, BaÅŸbakanlık ofisinin, Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı çalışanlarının grevi nedeniyle ziyaretin herhangi bir sekteye uÄŸramayacağının garantisinin verildiÄŸini belirterek, Papa'nın ziyaretinin, Ürdün’de baÅŸlayacağını daha sonra Filistin ve Ä°srail güzergahını izleyeceÄŸini söyledi. 

Twal ayrıca Papa Franciscus'un ziyareti sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile de biraraya geleceğini ifade etti.

Papa’nın Kudüs’ü ziyaret takvimi

24 Mayıs’ta Amman’a ulaÅŸacak olan Papa, Kral II. Abdullah tarafından törenle karşılanacak. Amman stadyumunda vaaz verecek olan Papa, Ürdün’de bir gece kaldıktan sonra ertesi gün helikopterle Filistin topraklarında bulunan Beytüllahim’e gelerek burada Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas’ı ziyaret edecek. Papa daha sonra Hz. Ä°sa’nın doÄŸduÄŸu yer olduÄŸuna inanılan Yeniden DoÄŸuÅŸ (Nativity) kilisesine geçerek burada dua edecek.

Papa helikopterle Zeytin Dağı'na inecek

Papa Beytüllahim ziyareti sonrası helikopterle Ä°srail Ben Gruion havalanına gidecek. Burada devlet töreniyle karşılanacak olan Papa, daha sonra Kudüs’e hareket ederek Zeytin Dağı'na helikopterle inecek. Eski ÅŸehirde Kıyamet (Holy Sculpture) Kilisesine gidecek olan Papa, burada diÄŸer dini liderlerin katılımıyla düzenlenecek ayini yönetecek. Geceyi Latin Patrikanesi'nin Zeytin Dağı'ndaki misafirhanesinde geçirecek olan Papa Franciscus, ertesi gün ilk olarak Mescid-i Aksa’yı, ardından da Yahudilerin AÄŸlama Duvarı'nı ziyaret edecek. Son olarak Soy Kırım (Yad VaÅŸem) müzesine gidecek olan Papa, buradan CumhurbaÅŸkanlığı köÅŸkünde giderek Peres'le görüÅŸecek. Papanın yoÄŸun programı, BaÅŸbakan Netanyahu ile Notr Dame Otel'de biraraya gelmesi ile devam edecek. Papa akÅŸam saatlerinde temaslarını tamamlamasının ardından Vatikan’a hareket edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.